Tijd van leven

Wat was uw naarste tijd?

‘De middelbare school vond ik een marteling. Ik verveelde me in zo’n boerengehucht als Oss, en er waren nauwelijks mensen met dezelfde interesses of met hetzelfde niveau. Ik was toen al een soort kunstenaar. De meeste jongens waren toch bezig met hun brommer of met voetbal.’

Welke rol speelt tijd in uw werk?

‘Tijd is van zeer groot belang. Ik ontwerp honderd keer meer dan ik kan maken, dus ik moet economisch omgaan met mijn tijd. Het liefste zou ik alles uitvoeren, maar dat slaat natuurlijk nergens op. Dan heb je veel meer dan je ooit kunt tentoonstellen of verkopen. De tijd die het kost om een werk te maken moet wel in verhouding staan tot wat het oplevert. Ik heb achtduizend tekeningen, die ik allemaal heb gescand. Af en toe ga ik weer eens kijken: goh, zit er iets bij wat ik een tijd geleden heb gemaakt en toch heel goed is? Het is een goed georganiseerd intuïtief proces.’

In wat voor tijd leven we?

‘Dit is de laatste periode van de...