Zit u ergens mee? De Mensendokter geeft graag advies. Ook ongevraagd, deze keer aan Jesse Klaver: ‘laat de pakken achter u, laat een ridderkostuum maken.’

Concentratie is geluk

Bent u wel eens zenuwachtig voor een optreden? Wat doet ú daartegen? – Een schrijver met faalangst en andere klachten. Geen naam noemen, ook al weet u wie ik ben, anders zeg ik mijn abonnement op.

Voorafgaand aan de première van een stuk dat ik had geschreven voor de Kammerspiele in München zei Johan Simons tegen me: ‘Dit is eigenlijk doodgaan, maar zelfs deze uren gaan voorbij.’ Het valt me moeilijker naar een toneelstuk van mezelf te kijken dan zelf op het podium te staan. Natuurlijk ben ik zenuwachtig. Het publiek is de leeuw, ik ben de dompteur, maar na verloop van tijd krijgt de dompteur vertrouwen in zijn hypnotiserende kwaliteiten. Misschien is dat hoogmoed. Ik zou zeggen: bereid je zo goed mogelijk voor. Denk nooit: dit doe ik wel even. Lieg niet. Wees charmant, maar vastberaden. Houd...