18-04-2009
Door Ingrid Harms

Het succes van zijn tv-serie Van Moskou tot Magadan heeft hem verrast, want hij had geen idee hoe dat moest, televisie maken. Jelle Brandt Corstius (1978), journalist te Moskou, over de gevaren en geneugten van een ‘overgebleven land’. En over die ándere Brandt Corstius. ‘Mijn vader is toch niet echt rusland-proof.’

‘Ik had geen idee, geen plan, geen carrièreplanning. Een jaar geleden wist ik niet dat ik een serie zou maken voor de VPRO. Twee jaar geleden had ik geen idee dat ik een boek zou schrijven. Vier jaar geleden had ik niet in mijn hoofd correspondent te worden. Misschien moet ik daar eens over nadenken. Of juist niet.’

Vorige maand was hij even over: Jelle Brandt Corstius (1978), freelance journalist te Moskou, Rusland-correspondent voor Trouw, zoon van Hugo, broer van Aaf, en sinds kort vooral bekend als maker van de veelgeprezen serie documentaires Van Moskou tot Magadan, uitgezonden door de VPRO.

Hij reisde ver weg van de hoofdstad, naar...