Interview Marjolijn Februari & Job Cohen

De verkiezingscampagne is losgebarsten. Iedereen, van journalist tot liedjesschrijver, van presentator tot BN’er, heeft er inmiddels een ontmoeting met een lijsttrekker opzitten. Nu ben ik aan de beurt. Op weg om Job Cohen te interviewen voel ik me net Hugh Grant, die in de film Notting Hill per ongeluk op een persbijeenkomst is beland en zich in arren moede dan maar uitgeeft voor de verslaggever van Horse and Hound.

Het gesprek zal uiteindelijk vooral gaan over constitutionele waarborgen en ruimtescheppende kaders. Van een gesprek tussen een schrijver en een politicus zou je misschien meer mogen verwachten; in het ideale geval een confrontatie van geest en macht, een poging gezamenlijk te achterhalen hoe het lot van de individuele mens – zijn wezen, zijn groei, zijn eigenheid – zich verhoudt tot de ordening van de samenleving. Van de deftige intellectuelen die ik vooraf om advies heb gevraagd, kreeg ik dan ook te horen dat ik Cohen moest...