Israël als splijtzwam

Jaco Alberts
Foto: Jerry Lampen/ANP.
Het Midden-Oosten is ook in Nederland een politiek mijnenveld. De minister van BuZa heeft weinig speelruimte.

Tijdens het pimpampetten onder leiding van informateur Wouter Bos bleef één kaart op tafel liggen: het Midden-Oosten.

Hypotheekrente­aftrek, zorgpremie, ontwikkelingssamenwerking, de onderhandelaars van VVD en PvdA, Mark Rutte en Diederik Samsom, wisten niet hoe snel ze die kaarten naar zich toe moesten trekken. Zo werden de gevoelige onderwerpen ‘uitgeruild’. De partij met de kaart in handen mocht de oplossing aandragen.

Maar aan het Israëlisch-Palestijns conflict wilden beide leiders hun handen liever niet branden. Het is dan ook een hopeloos ingewikkeld dossier waar Nederland nauwelijks enige invloed op uit kan oefenen, maar dat hier toch al sinds jaar en dag tot heftige emoties leidt.

Of Rutte en Samsom er verstandig aan deden het onderwerp te omzeilen, is de vraag. Want terwijl Neder­land ruziede over de inkomens­afhankelijke zorgpremie, laaide in Israël...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie