De mensendokter lost lezersproblemen op. Deze week: Praten met consumptie, de troost is de strijd, corruptie in de letteren en het vertellen van de waarheid.

Wat doe ik als ik met iemand praat en ik spuug per ongeluk tijdens het praten een drupje speeksel op de gesprekspartner? – Marcus, Purmerend
Ja, dat is lastig. Onlangs kwijlde ik per ongeluk op het mobieltje van mijn geliefde en toen begon ze dat omstandig schoon te maken. Ik dacht: ik mag wel met je zoenen, maar ik mag niet op je mobieltje kwijlen. Wat is dit voor een relatie?
Dus zoent u met degene op wie u spuugt, ook al is zij/hij niet uw partner? Niets aan de hand. Gewoon zeggen: ‘Ik heb net per ongeluk op je gezicht gespuugd. Mag ik het nog een keer doen? Het is zo opwindend.’
Hebt u spuug verloren op iemand die boven u staat? De leraar van uw dochter, uw baas, de vrouw van uw baas? Gewoon beleefd verder spreken.
Hebt u spuug verloren op een kennis/vriend? Eerlijk zeggen dat u weer aan het kwijlen was. Voeg eraan...