Imperial Courts

Dana Lixenbergs Imperial Courts 1993-2015: ‘Dit is ons leven’

Laura Stek
imperial courts
Nu nu, 2009. Foto: Dana Lixenberg
Hoera, Dana Lixenberg heeft de Deutsche Börse Photography Prize gewonnen! Over een periode van 22 jaar fotografeerde Dana Lixenberg de bewoners van Imperial Courts, een sociaal woningbouwproject in de wijk Watts, South Los Angeles. Het resultaat is een vuistdik fotoboek – en een tentoonstelling in Huis Marseille.

In maart 1993 reed Dana Lixenberg voor het eerst Imperial Courts binnen. Original Gangster Tony Bogard zat naast haar op de bijrijdersstoel. Lixenberg had Bogard daarvoor meerdere malen opgezocht in zijn huis aan de rand van Watts. Als gerespecteerd leider van de Imperial Courts PJ Watts Crips was hij het aangewezen contact om binnen te komen. Bogard was sceptisch, argwanend. Hij had al zo vaak mediabusjes zien komen en gaan, om zijn buurt daarna in stereotype beelden en soundbites op tv terug te zien. Bovendien: wie kon hem garanderen dat Lixenberg niet voor de FBI of de lokale politie werkte?

Een jaar daarvoor was de wijk Watts nog volop in de media als het...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials