De beste in zijn vak / Bas Heijne

Laat over één ding geen misverstand bestaan. Columns zijn voor Bas Heijne meer dan ‘stukkies’. De Beste in zijn Vak legt de lat hoog. ‘Je hebt columnisten die zeggen: “Ik heb niet de hoop dat mijn column in veertig jaar tijd ook maar iets aan de wereld veranderd heeft.” Dan denk ik: dan had je er niet aan moeten beginnen. Laatst stond er een afscheidscolumn van Hans Wansink in de Volkskrant: “Ik heb niet de illusie dat ik iets aan het leed in de wereld heb kunnen doen.” Dat is Hans Wansink inderdaad niet gelukt. Maar die inzet moet er zijn. Je moet intentie niet verwarren met uitkomst, maar de intentie om iets te veranderen moet je wel degelijk hebben. Door iets uit te vinden, probeer je het ook beter te maken. Dat wordt vaak ten onrechte met moralisme verward. Ik geef geen stemadvies, schrijf niet: “De boerka moet verboden worden.” Maar ik probeer wel mijn morele opvattingen in de actualiteit in te bedden.’

Bas Heijne schrijft sinds elf jaar een...