Samuel Bjørk

De Noorse schrijver Samuel Bjørk maakt furore met Ik reis alleen, vernoemd naar de tekst op het bordje om de nek van een serie vermoorde zesjarige meisjes in poppenkleertjes. inspecteur Holger Munch en de depressieve, maar briljante Mia Krüger

moeten de zaak oplossen.

We zijn inmiddels wel gewend aan Scandinavische kwaliteitsthrillers

,

zou je denken, maar het succes van uw boek ‘Ik reis alleen’ overtrof dat van uw voorgangers. Nog voor het verschijnen vochten buitenlandse uitgevers om de rechten, en er is een Amerikaanse én een Zweedse televisieserie in de maak.

‘Het was overweldigend en volkomen surrealistisch. Onverwacht ook, omdat het bij toeval ontstond, toen ik een oproep zag voor een nationale thrillerwedstrijd. Waar ik overigens als tweede eindigde. Gelukkig vond ik een andere uitgever

en voor ik het wist, was het aan 22 landen verkocht. Van de smak geld die dat opleverde,

ben ik naar een strandje aan de Birmese kust gegaan. Daar...