Interview Gerrit Zalm

‘Ik heb Jan Peter Balkenende pas goed leren kennen toen ik in 2002 fractieleider van de VVD in de Tweede Kamer werd. Ik was toen ook onderhandelaar bij de kabinetsformatie. Net als het jaar daarop. Ik kwam uit het paarse kabinet, ik kende de CDA’ers niet goed. Toen Balkenende fractiewoordvoerder financiën was, had ik wel met hem te maken gehad.’

Vanwege een verbouwing is het ministerie van Financiën tijdelijk ondergebracht in een kantoorpand aan de rand van de Haagse binnenstad. Hoog boven het straatgewoel ligt een station van de Randstad Rail, die de bestuurders van de hofstad zoveel hoofdbrekens heeft gekost: begrotingsoverschrijdingen, wissels die niet werken, een VVD-wethouder die tot aftreden werd gedwongen. De tramlijn die vlak langs de ramen van de ambtenaren loopt, maakt een surrealistische indruk – als een scène uit de film Metropolis van Fritz Lang. Het enige verschil met die film is dat het supermoderne vervoermiddel niet rijdt. Het...