In Denemarken noemen ze u de ‘koning van het misdaadverhaal’. Bent u dat ook?

‘Helemaal niet. Ik heb liever niet dat ik zo genoemd word. Ik heb niets tegen het genre, maar ik schrijf heel anders. Ik gebruik geen trucs; het is niet zo dat er een moord wordt gepleegd op de eerste pagina en dat de oplossing op de laatste pagina wordt aangedragen. Ik schrijf boeken met suspense en andere thriller-elementen, maar geen traditionele misdaadverhalen. De focus ligt op de personages. Toch sta ik in sommige landen bekend als misdaadauteur. Een clementine en een mandarijn zijn toch ook heel anders? Sinds ik een aantal jaar geleden wereldwijd succes heb gekregen en “de vinger uit de dijk is” – zoals jullie in Nederland misschien zouden zeggen – gaan media en uitgevers soms met me aan de haal. Ze plaatsen me in een hokje waar ik niet in hoor.’

In welk hokje mogen we u plaatsen?

‘Toen ik zestien was, zei mijn vader tegen me: “Ik zie dat je veel verschillende talenten heb....