René Appel

‘Oscar Hammerstein boeit me niet,’ zegt René Appel (68). We zitten bij de schrijver thuis in het centrum van Amsterdam en ik heb twee boeken voor hem meegenomen naar aanleiding van De advocaat, zijn thriller over de advocatenwereld die op de longlist stond voor de Gouden Strop. Ik heb de tijd, de autobiografie van de eigenzinnige en niet onomstreden advocaat Hammerstein. En Privédomein van Ingrid Hoogervorst, een roman waarin de voormalige recensente van De Telegraaf afrekent met haar ex, de schrijver Atte Jongstra. ‘Mensen denken dat je de wereld van de rechtsstaat en de criminaliteit tot op de laatste letter volgt als je misdaadboeken schrijft. Niets is minder waar. Ik heb voor mijn boek research gedaan over de advocatuur, ik heb veel gehad aan het boek Advocaten van Marian Husken. Maar dat is nu achter de rug.’

Appel grijpt daarom eerder naar het boek van Hoogervorst, waarin net als in De advocaat een op de klippen gelopen relatie centraal staat....