U wordt wel eens een ‘boekenfabriek’ genoemd, omdat u ontzettend veel boeken publiceert, gemiddeld vier per jaar, en met coauteurs werkt.

‘Het woord “fabriek” heeft een negatieve connotatie. Bovendien klopt het niet, want wat ik doe komt niet eens in de buurt van eenvoudig lopendebandwerk. Ik werk met de coauteur die het beste past bij het verhaal in mijn hoofd. Ja, ik ben uiteindelijk de leider van het team en ik neem de beslissingen, maar we werken wel samen. Ik ben een ideeënman en bedenk continu nieuwe plots en karakters. Ik heb dingen te zeggen en verhalen te vertellen. De enige manier waarop ik ze de wereld in krijg, is door samen te werken.’

Hoe verloopt uw schrijfproces?

‘Ik schrijf een lange, gedetailleerde outline, vijftig tot tachtig pagina’s. Die stuur ik naar mijn coauteur. Hij of zij maakt de eerste versie van het boek en daarna faxen we aanpassingen heen en weer. Ik schrijf nog met de hand. Ik bezit geen computer en ik geloof dat er daardoor ruimte...