Op 12 oktober verschijnt het rapport van de Commissie Diversiteit op de UvA. Mooi, vindt Nugah Shrestha. En broodnodig: dan hebben al die voorbarige criticasters écht iets om over na te denken.

Bij mijn studie Sociale Geografie & Planologie aan de Universiteit van Amsterdam ben ik een van de uitzonderingen als het gaat om mijn niet-westerse achtergrond. Het lijkt wel alsof er bij veel van mijn medestudenten een wereld opengaat, als ik vertel over mijn achtergrond en mijn cultuur. Ik heb zelfs herhaaldelijk studenten gesproken die verrast waren over het feit dat ik het ABN (algemeen beschaafd Nederlands) zo goed beheers.

Op de grootste universiteit in Nederland zou dit absoluut niet bijzonder moeten zijn.

Het lijkt alsof medestudenten aannemen dat mijn huidskleur mij ervan weerhoudt perfect Nederlands te spreken. Naast deze ongemakkelijke situaties komt het regelmatig voor dat ik ‘voor de grap’ word bejegend met racistische en/of discriminerende opmerkingen en anekdotes....