Essay / Schrijversblok

Het doet nogal paradoxaal aan: een boek geïnspireerd op je writer’s block. Zeker als het zo’n monter en welbespraakt boek is als Renate Dorresteins ‘onthullende zoektocht naar de oorzaken van een writer’s block’ De blokkade. Kennelijk komt de muze die zich van je heeft afgewend in een andere gedaante weer terug. Maar Dorrestein haast zich te verklaren dat dit niet het gewenste boek is: ‘Zo, wat schrijf ik dat weer adequaat op. Zeker voor iemand die claimt dat schrijven momenteel niet tot haar mogelijkheden behoort. Maar wat ik nu doe, verdient in mijn ogen niet het predicaat “schrijven”. Wat ik nu doe is een stukje tikken, zoals ik vroeger deed toen ik journalist was. Ik tik de werkelijkheid op.’ Je pen doet het nog maar je oude vrienden Vorm en Verbeelding hebben je verlaten. En zo hoort De blokkade thuis bij Dorresteins non-fictie, zoals ze die al eerder schreef over de zelfmoord van haar zusje, over haar chronische vermoeidheidssyndroom,...