‘Goedemorgen, Budget Advies Almere, waar kan ik u mee helpen?’ De montere stem aan de andere kant van de lijn luistert geduldig naar mijn fictieve schulden. Ik leg uit dat het om ongeveer tienduizend euro gaat, verdeeld over mijn achterstallige huur, de Belastingdienst en twee creditcardmaatschappijen. Ik kan diezelfde week nog terecht voor het eerste intakegesprek à 75 euro. Die kan ik ook eventueel op een later moment betalen. Daarna zal hun hulp mij, afhankelijk van mijn capaciteit, ongeveer 80 euro per maand gaan kosten. In ruil voor dat bedrag zal Budget Advies Almere (BAA) mijn administratie ordenen, kijken waarop ik kan besparen en contact opnemen met mijn schuldeisers. Tot slot verzekert de dame mij nog dat ze al veel mensen zoals ik hebben geholpen.

Dat klopt. Maar het mag niet: schuldhulpverlening tegen betaling is verboden. Nóg verboden, want als het aan minister van Economische Zaken Henk Kamp ligt, treedt binnenkort het Vrijstellingsbesluit schuldbemiddelaars...