Managers stemmen vaker dan bouwvakkers, leerde Max van Weezel tijdens zijn studie. Maar na woensdag kunnen al die analyses, prognoses en theorieën de prullenmand in.

Ik was er al bang voor. Sinds het referendum van woensdag kan ik het grootste deel van mijn studieboeken politieke en sociale wetenschappen weggooien. Al mijn leermeesters hielden me destijds voor dat er bij verkiezingen ijzeren wetten bestaan: ouderen komen vaker bij het stemlokaal opdagen dan jongeren, de white collar workers (managers en kantoorklerken) zijn meer in politiek geïnteresseerd dan de blue collar workers (bouwvakkers en metaalarbeiders), de opkomst onder academisch geschoolden valt hoger uit dan die onder abituriënten van het ROC en het VMBO.

Nou, dan moet je de Nederlanders een keer naar hun mening over het associatieverdrag met Oekraïne vragen! Dan kunnen al die analyses, prognoses en theorieën de prullenmand in.

Eind vorig jaar peilden Martin Rosema, Peter Kanne en Laurens Klein Kranenburg de...