Max op vrijdag

Hoe het Nederlandse volk wraak nam op de politieke theorie

Max van Weezel
Foto: Herman Wouters/HH

Managers stemmen vaker dan bouwvakkers, leerde Max van Weezel tijdens zijn studie. Maar na woensdag kunnen al die analyses, prognoses en theorieën de prullenmand in.

Ik was er al bang voor. Sinds het referendum van woensdag kan ik het grootste deel van mijn studieboeken politieke en sociale wetenschappen weggooien. Al mijn leermeesters hielden me destijds voor dat er bij verkiezingen ijzeren wetten bestaan: ouderen komen vaker bij het stemlokaal opdagen dan jongeren, de white collar workers (managers en kantoorklerken) zijn meer in politiek geïnteresseerd dan de blue collar workers (bouwvakkers en metaalarbeiders), de opkomst onder academisch geschoolden valt hoger uit dan die onder abituriënten van het ROC en het VMBO.

Nou, dan moet je de Nederlanders een keer naar hun mening over het associatieverdrag met Oekraïne vragen! Dan kunnen al die analyses, prognoses en theorieën de prullenmand in.

Eind vorig jaar peilden Martin Rosema, Peter Kanne en Laurens Klein Kranenburg...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials