‘Het dieptepunt van 2011 was toch wel het Mauro-debat. Het is me niet gelukt om de druk zo op te voeren dat hij en jongeren zoals hij een verblijfsvergunning krijgen. Ik zal nooit vergeten dat hij na afloop van het debat huilend wegliep. De uitspraak van Mirjam Sterk dat er waarschijnlijk meer mogelijk was geweest als de media er niet zoveel aandacht aan hadden besteed, vind ik moeilijk. Wat ze eigenlijk zegt is: in een achterkamer was het wel gelukt. Terwijl ik denk dat het af en toe gewoon nodig is om met een individueel geval het systeem ter discussie te stellen.

Ik was teleurgesteld in Ferrier en Koppejan. De CDA-fractieleden hadden de indruk gewekt dat ze een oplossing voor die jongen gingen vinden, maar dat hebben ze niet gedaan. De strijd is wat mij betreft nog niet gestreden. Ik ben nu druk bezig met een buitenparlementaire actie voor een kinderpardon én voor strengere en kortere procedures in de toekomst. Ik wil mensen van buiten de Kamer erachter krijgen, ook...