Tijd van leven

Waar blijft uw tijd?

‘Ik had vroeger een enorme angst om veertig te worden. Deels komt dat door mijn vader; hij dacht dat hij dood zou gaan op zijn veertigste, maar dat bleek bijgeloof. Mijn idee was: als je veertig werd, dan was je oud en behoorde je tot een gelijkvormig volk. Want als je jong bent, zien al die ouderen er hetzelfde uit. Veertig worden was een ijkpunt, en daarna besloot ik dat de volgende stap de dood was. Daarmee is de tijd eigenlijk oneindig geworden; die meet ik niet meer in jaren.’

Waar heeft u te weinig tijd voor?

‘Ooit wilde ik een boek verfilmen van Julian Barnes, Before She Met Me. Daarin staat een alinea met een prachtige ode aan de middagseks. Dat het op een gestolen moment gebeurt, een moment zonder enige verplichting. Ik vond die scène een openbaring: je weet dat het waar is, maar je realiseert het je niet zo. Natuurlijk is het allemaal lekker, maar als het ’s avonds gebeurt, is het toch meer ingekaderd.’

Waar bent u over lange tijd?

‘Op...