Kunst en cultuur

GIF-etiquette, door een GIF-snob

Roos van Tongerloo

Vanavond opent de eerste Nederlandse GIF-expo in het Volkshotel in Amsterdam. Te gek én hard nodig, want het is een hele kunst. Tijd voor een lesje etiquette.

De curatoren van GIF Weekender, de Amsterdamse Daniel Samama en Vincent Seeber, kozen een aantal GIF’s (van Graphic Interchange Format) uit hun collectie. Ze weten wel wat ze doen: we zijn met z’n allen gek op gifjes, tegenwoordig. Zeker reactie-gifjes.

Het wordt ons ook verdomde gemakkelijk gemaakt: op Facebook kun je ze eindelijk in-comment afspelen, op Twitter kun je ze bij je tweets voegen door de geïmplementeerde gif-zoekmachine te gebruiken, in Telegram zit die machine al jaren, op Instagram noem je ze Bumble en gebruik je ze incognito, en op je iPhone kun je de camera al op GIF-mode zetten (als je, net als ik, je telefoon op knullig Nederlands hebt staan, heet dat ‘tijdsverloop’).

Maar dat het kán, betekent nog niet dat het móét.

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials