Zijn ‘The Broken Circle Breakdown’ is genomineerd voor een Oscar. Maar de Vlaamse regisseur Felix van Groeningen maakt geen films om prijzen te winnen. ‘Het moest nog emotioneler, nóg heftiger, nóg zwaarder.’

Kunt u nog wel slapen met die Oscar-uitreiking in het verschiet?
‘Vanwege nervositeit?’ reageert hij verwonderd, en vervolgt prozaïsch: ‘Nou, dat valt reuze mee, hoor. Ik ben de afgelopen maanden al vaak in Los Angeles geweest, heb daar zelfs een maand achtereen gezeten. Eind oktober ben ik al naar de States gegaan en half januari heb ik een nominatie verworven. Natuurlijk ben ik ongelooflijk blij met die nominatie van The Broken Circle Breakdown, maar ik heb er in de aanloop daartoe ook veel energie in gestoken. Ik merk dat ik daar nu iets op begin te bouwen, met mijn agent, mijn manager, mijn distributeur, mijn publiciste en…’

Wat houdt publiciste hier in?
‘Dat is degene die je aanstelt om je te helpen die nominatie binnen te halen en daarna de Oscar. Zij beslist over...