13-07-2002
door Ab van Ieperen

Dochter van een actrice en een chansonnier, geboren in Saint-Tropez – en inderdaad, Emmanuelle Béart werd filmster. Recent speelde ze met Ardant, Deneuve en Huppert in François Ozons ‘8 Femmes’, en in ‘La répétition’ van Catherine Corsini.

Emmanuelle Béart kijkt even stomverbaasd als ik haar heb verteld dat ze onder regisseurs geldt als een goed actrice, maar wel heel lastig.

Dan begint ze te schateren: ‘Beter dat dan: “Plezierig in de omgang, jammer dat ze niet kan spelen.” Ik neem aan dat ze bedoelen dat ik lastig ben te motiveren. Alles begint vanuit de weigering, ik denk dat ik driekwart van de rollen die ik heb gedaan eerst heb afgewezen. Het gaat om de ontmoeting: er zijn beroemde regisseurs geweest met wie er helemaal niks gebeurde als ik met ze aan tafel zat. Ik heb matige scripts ontvangen van filmers die ik niet kende, maar waarvan ik na één gesprek wist dat ik ze per se wilde doen. Nadat ik Sitcom had gezien, heb ik François...