Minka Nijhuis is genomineerd voor de Dick Scherpenzeel Prijs 2012. Deze nominatie ontving ze voor deze reportage, die ze in februari vorig jaar vanuit Birma schreef.

‘Vraag dan wat!’ roept een Birmese collega als ik tegenover Jimmy sta. Maar de journalistieke distantie laat me hopeloos in de steek. Ik wil niets vragen. Ik wil alleen maar ‘Welkom terug’ tegen Jimmy zeggen.

Hij grijnst. Zijn vrouw Nilar Thein, die een paar uur eerder de gevangenis verliet, steekt haar duim naar me omhoog. Op haar schoot barst kleuterdochter Sunshine in snikken uit onder het geklik van al de camera’s die de thuiskomst van haar ouders en tientallen andere prominente dissidenten vastleggen.

Voorheen durfden slechts de allerdappersten de vrijgelaten politieke gevangenen in het openbaar welkom te heten, maar deze keer wacht hun een onthaal als overwinnaars. Op de gewoonlijk zo strenge luchthaven in het noorden van Rangoon zwermen op de ochtend van 13 januari honderden activisten in T-shirts met teksten...