Arnon Grunberg lost uw problemen op. Deze week: voor ons huwelijk kregen we van mijn schoonvader een heel groot en lelijk schilderij. Wat doe ik ermee?

Mensen die stoppen met vlees omdat ze er kanker van kunnen krijgen, vind ik hypocriet. Ik stopte toen ik het lekker vond vanwege de bio-industrie! Heb ik gelijk? – Hendrik-Jan, Oegstgeest

Er bestaan volgens mij geen goede of slechte redenen om te stoppen met het eten van vlees, want het effect van het stoppen is te verwaarlozen. Dat mag wat utilitaristisch gedacht zijn, maar ik geloof dat in dit geval utilitarisme op zijn plaats is.
U lijkt behoefte te hebben aan schouderklopjes en complimentjes omdat u volgens uw gevoel om de juiste reden stopte met het eten van vlees, maar u moet het zonder schouderklopjes en complimentjes doen. U kunt uzelf echter schouderklopjes en complimentjes geven en misschien hebt u een lieve partner die bereid is om dat ook te doen.

Voor ons huwelijk kregen we van mijn schoonvader een heel groot en...