Wat is een goede column en wie is de beste in zijn vak? Voor Bert Wagendorp zijn er twee collega’s die écht opvallen.

Bert Wagendorp schrijft drie keer per week een column in de Volkskrant.

Hij is in feite de opvolger van Jan Blokker, die bijna veertig jaar columns voor de Volkskrant schreef. Al is er inhoudelijk een aanzienlijk verschil, zegt Wagendorp. ‘Mijn voorganger leek nooit ergens over te twijfelen. Terwijl ik vaak laat merken dat ik het ook niet weet. Een columnist hoeft geen antwoorden te geven, maar mag het van mij ook bij vragen laten. Ik ben echt een schrijfdenker; m’n column vormt zich tijdens het schrijven. Ik wil over Mauro schrijven, maar weet dan toch niet van tevoren wat daar uit zal komen. Het gebeurt regelmatig dat ik tijdens het schrijven kwaad word. Dan neemt die column z’n eigen loop.

Jan Blokker en Henk Hofland hebben het speelveld heel lang voor zich alleen gehad. Dat is nu anders. Maar die vermeende wildgroei aan columns zie ik niet zo. Wij...