In de aller-allerlaatste aflevering van Orange Is the New Black is Red, een van de belangrijkste personages die we de afgelopen zeven seizoenen volgden, een schim van haar vroegere zelf. De vuurrode vlammencoupe waar ze haar naam aan dankt is verwelkt tot grijs-oranje gevangenishaar. Een beetje verward wordt ze een nieuw celblok ingeleid, waar ze tegen oude bekende Frieda Berlin aan botst.

Berlin schrikt zich een hoedje en vlucht in excuses. ‘O God. Ik wilde je niks aandoen, echt niet. Ik moest mezelf indekken…’

O ja, er was iets gebeurd tussen hen. Maar wat ook alweer?

Het is voor mij net zo’n groot raadsel als voor Red, wiens geheugen het in dit seizoen niet zo goed doet.

Het is niet de eerste verhaallijn waarvan ik de draad was kwijtgeraakt, zo enorm veel is er gebeurd in de loop van de serie. Ik wist eigenlijk ook nog maar vaag waarom Dayanara met Aleida streed, wat de vete tussen Gloria en Maria inhield, hoe Black Cindy nou precies Taystee had verraden, dat er ook een...