De mensendokter lost lezersproblemen op. Deze week: bezorgde ouders die hun dochter willen beschermen, wat te doen als je echtgenoot verschrikkelijke poëzie schrijft en de angst voor schorpioenen en spinnen.

Beste mensendokter, moet ik mijn veertienjarige dochter op een cursus zelfverdediging doen? Pepperspray kopen? Zelf zoveel mogelijk meefietsen als ze erop uitgaat? – An

Tenzij uw dochter zelf op een cursus zelfverdediging wil, zou ik haar niet naar zo’n cursus sturen. Pepperspray zou ik al helemaal niet voor haar kopen. En een veertienjarig meisje moet alleen naar school kunnen fietsen.
Vermoedelijk wil een veertienjarig meisje weleens uit. Ik heb eigenlijk geen idee tot hoe laat een veertienjarige uit mag. Elf uur? U kunt overwegen haar op te halen. Misschien vindt ze dat vervelend. Ik werd liever niet opgehaald door mijn ouders, maar op mijn veertiende ging ik nog niet uit, daar begon ik pas op mijn vijftiende mee.

Waarde mensendokter, ik heb steeds nachtmerries. Niet vanwege het na anderhalf jaar werken bij het Verzetsmuseum weggaan. Ook niet vanwege alle gruwelijkheden van ’40-’45 waar ik me in die tijd steeds mee uiteenzette. Ook niet over het overlijden van mijn pappa afgelopen zomer, of dat ik keer op keer op hetero-mevrouwen verliefd word. Maar gewoon meisjes-van-34-nachtmerries: van schorpioenen en vogelspinnen die in je voet bijten zodat je doodgaat. Wat moet ik doen? N.B. ik ben nog nooit in de tropen geweest. – Barbara

Foto: Bureau of Land Management/CC/Flickr

Ik raad u aan een boekje naast uw bed te leggen. Zodra u ontwaakt, schrijft u de droom zo nauwkeurig mogelijk op in het boekje. Als u twintig of vijfentwintig van die dromen hebt verzameld, gaat u op zoek naar de overeenkomsten, voor zover die er zijn. Daarna meldt u zich weer bij mij met een korte samenvatting van de overeenkomsten in uw dromen.
Dat u steeds weer op hetero-mevrouwen verliefd wordt, is niet erg. Dat doe ik doorgaans ook en na verloop van tijd leer je ermee leven.

Ik las uw artikelen in de Volkskrant en NRC: vinden ze het daar niet vervelend dat u in beide kranten schrijft? En wat is de beste Nederlandse krant? – John

In het voorjaar van 2010 begon ik met de Voetnoot op de voorpagina van de Volkskrant. De toenmalige chef kunst van NRC Handelsblad, Raymond van den Boogaard, met wie ik indertijd veel te maken had bij NRC, schreef me op 25 maart 2010: ‘Overigens is het gerucht dat je een dagelijkse column in de VK gaat schrijven inmiddels opgerukt tot in de kolommen van Villamedia, een site van de NVJ. Wij zijn wel benieuwd, dat zul je begrijpen. Al vertrouwen wij erop dat een en ander geen verschil zal maken voor aard en structuur van je samenwerking met NRC Handelsblad.’
De toenmalige hoofdredacteur van NRC Handelsblad, Birgit Donker, stond in de cc. Met Pieter Broertjes, toenmalig hoofdredacteur van de Volkskrant, had ik afgesproken dat ik grote stukken voor NRC Handelsblad zou blijven doen. Daarna heb ik noch van NRC Handelsblad noch van de Volkskrant ooit iets gehoord over mijn polygamie.
Je vraagt niet aan een man die twee vrouwen heeft welke vrouw het mooiste is.

Heeft u in het afgelopen jaar uw eetgewoonten wel aangepast? Ik maak me ernstig zorgen over uw gezondheid nu ik heb gelezen dat restaurantvoedsel altijd vergeven is van zout, verkeerd vet (roomboter) en andere slechtigheden – Monique

Ik eet in dure restaurants, maar ik sluit niet uit dat ik nog eens een vrouw ontmoet die me ervan overtuigt dat er gekookt moet worden. Overigens ben ik al een man tegengekomen die elke avond voor me wilde koken, maar ik heb van dat aanbod afgezien.

Mijn man schreef een bundel gedichten (een manuscript, het is nog niet bij een uitgever) en ik huiver om het te lezen: als ik niet zeg dat het een meesterwerk is, zal ik hem zeer kwetsen, maar kan ik hem wellicht ook behoeden voor fouten? – Naam bij redactie bekend

Lezen. Niet lezen is erger dan lezen. Indien nodig bewondering veinzen. Hier en daar een kritische noot, misschien. Als uw man sterk is, kunt u hem de waarheid vertellen, maar de meeste mannen kunnen de waarheid niet aan.