Interview / Straatpsychiater Jules Tielens

‘Weet je waarom ik graag met dak- en thuislozen werk en mensen met een psychotische stoornis? Omdat ik in mijn opleiding ook de gemiddelde burger moest behandelen met zijn pijntjes en zijn burn-outs. Ik kon op den duur het geleuter niet meer aan. Ik dacht steeds vaker, man, ga een verre reis maken, zoek uit wie je bent. Hou in elk geval op met praten. Praten kan een geweldige manier zijn om het probleem in stand te houden. Niet dat ik tegen praten ben. Maar de inzet moet niet zijn: jij bent een slachtoffer, jij bent zielig. Daar lijden we erg aan in ons vak. Het moet zijn: ik respecteer je in je leed, ik ga je vertellen wat ik van dit soort dingen weet. En daarna ga je jezelf herpakken, dwars door de pijn heen.’ Hij is als psychiater wars van conventies. Dat is de reden dat Jules Tielens graag met zijn huidige klantenkring werkt. Als psychiater van het zogenoemde ReHabteam van Mentrum in Amsterdam wordt hij dagelijks ingeschakeld voor hulp...