VN-redacteur Stefan Kuiper schreef in het zomernummer een beknopte – en audiotourvrije – gids vol verborgen curiosa en geheime meesterwerken in Europa. Op VN.nl elke dag aandacht voor een verborgen meesterwerk. Stuur uw suggesties naar wunderkammer@vn.nl, met een motivatie waarom de kunstschat opgenomen moet worden in de Wunderkammer en win een VN-fietstas gevuld met boeken.

Vandaag Atte Jongstra (schrijver) met De tuin van Gedempte Burgwal 34 te Den Haag (1828) door Bartholomeus Johannes van Hove, Gemeentemuseum Den Haag.

‘Ik ontdekte dit doek al in 1976, en sindsdien draag ik het met me mee. Het is een merkwaardig schilderij, zeker in het echt. Dan is de tuin wat donkerder, en zie je door het ijzeren raamwerk een zonovergoten gedempte burgwal. Daarachter, als je héél goed kijkt, liggen huizen met rode pannendaken en lakens die liggen te bleken op een bleekveldje. Eerst dacht ik: in de tuin gebeurt niets, daarbuiten is het leven. En dan stelde ik me voor dat ik in die tuin zat...