Arnon Grunberg lost lezersproblemen op. Deze week: gezoend met de stiefzus, mijn broertjes ochtendbeuk en wurgende agenten.

Ik ben vijftien en ik heb gezoend met de dochter van de vriendin van mijn vader. We gingen samen met mijn vader en haar moeder op vakantie en de laatste avond is het gebeurd. Ik weet niet of ze hetzelfde heeft als ik (ze is zeventien), wat moet ik nou doen? – Marc
Bedoel je of ze dezelfde gevoelens heeft als jij of dezelfde ziekteverschijnselen? Gevoelens kunnen de vorm aannemen van ziekteverschijnselen, maar daarmee zal ik je niet lastigvallen. Ik vermoed dat je verliefd bent geworden op de dochter van de vriendin van je vader. Het was erger geweest als je verliefd was geworden op de vriendin van je vader, want dan had je je vader moeten doden. Nu volstaat de symbolische vadermoord.
Ik zou als je vader eens een avondje op stap is in zijn bed de liefde bedrijven met de dochter van de vriendin van je vader. Laat wat sporen na. Spermavlekken. Een gebruikt condoom. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen je vader in te wrijven dat hij zijn beste tijd heeft gehad, dat hij rijp is voor de slacht zeg maar.

Hoe houd ik dat fijne vakantiegevoel langer vast? – Marie-Louise, Ede
Gelukkig hebt u een fijn vakantiegevoel. Kook niet. Ga een week lang uit eten, al is het in een snackbar als u weinig geld hebt of in het park als het mooi weer is. Neem een handdoek mee of een deken om op het gras te leggen, vanwege mogelijke teken. Na gedane arbeid kunt u wat verdovende middelen gebruiken. U kunt wat vaker seks hebben dan normaal. Hebt u geen toegang tot seks dan zou ik gewoon doorgaan met geen seks hebben. Draag korte broeken en slippers, ook als het regent. Lach veel en uitbundig, of er nu een aanleiding is of niet. Ontbijt met ijs. Lunch met ijs. Neem vaker een douche. Bijvoorbeeld na de lunch. En voor het diner. Ga eens op blote voeten de straat op. Roep iets vriendelijks naar de buren. Koop een blik sardientjes en leg de sardientjes in uw woonkamer op uw blote lichaam. Kortom, legio manieren om het vakantiegevoel langer vast te houden.

Mijn broertje van negen vertelde dat hij elke ochtend een zogenaamde ‘ochtendbeuk’ krijgt bij school van een oudere jongen. Ik mocht het tegen niemand vertellen, hoe help ik hem? – Anoniem
Vraag hem van wie hij die ochtendbeuk krijgt. Bekijk die oudere jongen nauwkeurig. Is de oudere jongen van min of meer normaal postuur, dan zit er in eerste instantie maar één ding op: laat hem aan de jongen een ochtendbeuk teruggeven. Voor iedere ochtendbeuk drie ochtendbeuken van je broertje.

Helpt dit na een week nog niet? Zeg dan tegen je broertje dat hij de oren van het andere jongetje van zijn hoofd moet proberen te scheuren. Dat is geen aangenaam gevoel. Anders twee vingers in de ogen van de vijand. Ook niet aangenaam. Of sla hard op de adamsappel van de vijand. Evenmin aangenaam. Een gerichte trap tegen de knie. Is je broer hier niet zelf toe in staat? Verleid een vechtersbaas namens hem te vechten. Bied de vechtersbaas eventueel een financiële compensatie aan. Tot twaalf jaar mag je het recht in eigen hand nemen, daarna moet je de gebaande paden bewandelen. Hopelijk heb je hier iets aan. Zo niet, schrijf me weer.

Moet de armklem, waarbij de politieagent een verdachte bijkans wurgt en waarbij al een slachtoffer is gevallen, mogen? – Jan en Martine
Als de politieagent ouder dan twaalf is, wat hij vermoedelijk is, zou de overheid moeten stellen dat de armklem verboden is. Hoe dan ook heb ik het gevoel, ik kan dit niet onderbouwen met cijfers dus terughoudendheid is op zijn plaats, dat de politie steeds hardhandiger optreedt. Dat lijkt me een slechte ontwikkeling.

Het handhaven van de wet gaat niet beter als de politie zonder dat daar reden voor is verdachten tegen de grond werkt. Politie noch justitie zou aan onnodig machtsvertoon moeten doen.