De Mensendokter beantwoordt lezersvragen. Deze week: Zou schaamte verdwijnen als alles online zichtbaar wordt en moet worden? En waarom zijn alle mensen onzuiver?

Drie jaar geleden begon ik aan mijn studie filosofie op zoek naar antwoorden. Zoals iedereen die ooit met filosofie in contact is gekomen wel zal weten, is dit bij voorbaat een slechte reden om deze studie aan te vatten. Ook ik zit momenteel namelijk met meer vragen dan voordien. De voornaamste hebben te maken met mijn toekomst waar ik voor mijzelf twee mogelijke levenspaden zie: een permanent verder zoekend bestaan als (waarschijnlijk onsuccesvol) kunstenaar, of een leven voor het goede binnen de politiek of binnen een ngo (waarschijnlijk eveneens onsuccesvol). Wat kan u me aanraden? Welke keuze moet ik maken? – Laurens
U moet zich niet laten verleiden door deze ietwat oneigenlijke tegenstelling. Er zijn talloze levenspaden, zelfs voor u. Probeert u zich eens zes andere levenspaden voor te stellen waarmee u zou kunnen...