Arnon Grunberg geeft (ongevraagd) advies aan Alexander P., Halbe Z., Thierry B., Dion G. en Max V..

Kiezersbedrog?

Dit moeten maar mijn laatste verkiezingen zijn: of ik ga eindelijk meeregeren óf ik stop. Maar wanneer ik stop na de verkiezingen, pleeg ik dan geen kiezersbedrog?  – Alexander P.

Ik zou niet meteen na de verkiezingen stoppen, tenzij u een verkiezingsnederlaag lijdt. U kunt nu zeggen: mijn doel is om twintig zetels te halen. Haal ik dat niet, dan leg ik al mijn functies neer.

En dan gaat u in Stuttgart wonen. Ik vind u wel iemand die in Stuttgart en omgeving past. Hoe is uw Duits? Kunt u niet in een stadje in de buurt van Stuttgart gemeentepolitiek gaan bedrijven? Ik vind het ook wat voor u om voor BMW te gaan werken. Kortom, gewoon aankondigen: ik wens twintig zetels. Zijn het er negentien of minder, dan verdwijn ik. U kunt ook aanmoedigen dat uw kiezers u dan met eieren mogen bekogelen, want het tijdperk van de politicus met zelfironie breekt weldra aan en dan...