Arnon Grunberg helpt. Deze week buigt de mensendokter zich over de volgende kwesties: hoe opscheppers aan te pakken, mag een man zijn haar verven en de anale obsessie van iedereen die een hond bezit.

Wat kan ik het beste doen tegen blozen? – Mirjam
Er is niets tegen blozen, en er is ook niets tegen blozen te doen. Je kunt als het blozen je erg dwarszit het ook benoemen door bijvoorbeeld aan je gesprekspartner te vragen: ‘Bloos ik?’

Hoe staat het met de roman in deze tijden? Robert en Kees, – Haarlem
Als de roman sterft, hoeven we er niet om te treuren. Ik denk overigens niet dat hij sterft.

Hoe pak ik arrogante opscheppers, die ik wel eens in sociaal verband tegenkom, aan? – F.
Laat de opscheppers opscheppen. Stel vragen. Prijs de opscheppers. Prijs de opscheppers naarmate de avond vordert steeds meer en steeds heviger. Zeg tegen de opscheppers dat u graag hun slaaf zou willen zijn. Bied de opscheppers wat kauwgum aan en ga dan naar huis. Ook als uw partner liever bij...