De mensendokter beantwoordt lezersvragen van Emma (11 jaar), Roosje (10 jaar), Sanne (10 jaar) en Max (mijn leeftijd doet er niet toe, ik vind het stom dat we moeten zeggen hoe oud we zijn).

Wat moet je doen als iemand de hele tijd iets zegt dat irritant is alleen omdat-ie denkt dat-ie zelf stoer is? – Emma (11 jaar)
Je moet mensen hun illusies gunnen en als je mensen die illusies niet gunt omdat hun illusies jou storen, dan moet je proberen die mensen op zachtaardige wijze van hun illusies te beroven.

Eigenlijk is je vraag: wat is autoriteit? Hoe kun je ervoor zorgen dat iemand anders jouw autoriteit aanvaardt zonder over te gaan tot schoppen, slaan of spugen?

Je moet gebruikmaken van het schaamtegevoel, dat in meer of mindere mate in iedereen aanwezig is. Je moet deze jongen of dit meisje erop wijzen dat zijn voortdurende herhalingen niet grappig of stoer zijn maar beschamend en dat ze hem of haar schaden.
Dit is geen garantie voor succes, want sommige mensen willen zichzelf schaden, maar probeer het eens.

Als het niet helpt, ga dan over tot een van de beste medicijnen die er bestaan: negeren. Volwassenen noemen dit: passieve agressie. Ik zou de definitie ‘beleefde minachting’ willen hanteren.

Hoe kan je beter in slaap vallen? – Roosje, 10 jaar
Ik denk altijd aan seks als ik niet kan slapen. Wat misschien opmerkelijk is, want je zou kunnen concluderen dat seks mij in slaap wiegt, wat via een omweg misschien ook het geval is. Mijn vader zei dat je moest denken dat je op een boot in een ligstoel ligt en dat het heel warm is en dat je je ogen langzaam voelt dichtgaan.

Mijn vriendin heeft een meditatie-app op haar telefoon waar ze naar luistert als ze niet kan slapen. Als ik die hoor, val ik ook in slaap.

Het is hoe dan ook belangrijk niet aan dingen te denken die je nog moet doen en je moet proberen om je nergens zorgen over te maken. Zorgen maken helpt zelden en het is niet lekker. Het is eigenlijk onbegrijpelijk dat zoveel mensen dat doen.

Tot slot: het kan helpen bij mama of papa, broer of zus in bed te kruipen, al is er veel voor te zeggen dat je op je tiende alleen moet kunnen slapen.

Wat moet je doen als je iets deed en als andere kinderen dan ineens over je gaan fluisteren en je dan alleen je naam hoort? – Sanne, 10 jaar
Mensen roddelen, daar beginnen ze jong mee. Roddelen is niet zo erg als soms wordt gedacht.

Sommige mensen vinden het vervelend dat hun vriend altijd zegt en doet alsof Sanne, de beste, mooiste en liefste is, maar achter haar rug om verkondigt: ‘Sanne is de domste, de lelijkste en de slechtste.’ Dus als je roddelt over mensen, probeer dan niet veel afstand te laten bestaan tussen wat je tegen hen zegt en hoe je over hen spreekt. Het is niet aardig om tegen iemand anders te zeggen: ‘Piet is een vette naarling.’ En tegen Piet zelf te zeggen: ‘Piet, wil je verkering met me?’

Dan kun je beter zeggen: ‘Piet, als je niets doet aan je buikje kan er van verkering geen sprake zijn.’

Merk je dat er over jou geroddeld wordt, spring op en zeg: ‘Zeg het maar tegen mij. Ik ga niet huilen. Ik kan alles hebben, ik kan alles verdragen.’

Heeft het heelal een eind? – Max, mijn leeftijd doet er niet toe, ik vind het stom dat we moeten zeggen hoe oud we zijn
Over de eindigheid dan wel oneindigheid van het heelal zijn de geleerden nog niet uit. Interessant is dat zowel de eindigheid als de oneindigheid feitelijk onvoorstelbaar zijn, want als het heelal eindig is, wat komt er daarna dan? Een muur?

Hoe kun je je oneindigheid voorstellen? Ons voorstellingsvermogen is begrensd, alleen al daarom hebben wij geen beeld van het grenzeloze.

De grootte van het heelal, en zelfs van de wereld, zou in elk geval ons eigen bestaan moeten relativeren. Wij denken dat we belangrijk zijn, omdat we de hele dag met onszelf zitten opgescheept.