Arnon Grunberg lost lezersproblemen op. Deze week: mag je aanslagplegers patiënten noemen? En wat is een goed boek voor volwassenen (voor beginners)?

Wat is het eerste wat u doet als u in een vreemde stad aankomt? – J. van Hal
Ik installeer me in mijn hotel, kijk of de wifi werkt en ga aan het werk. Ben ik echt in een vreemde stad voor vakantie, wat zeldzaam is, dan maak ik een wandeling. Ik zoek een café waar men een krant kan lezen. Overigens vraag ik me af wanneer ik voor het laatst in een vreemde stad ben geweest. Ik denk verleden zomer toen ik met de auto van Nederland naar Afghanistan reisde (we kwamen niet verder dan Tadzjikistan) en daarna, diezelfde zomer, in Brazilië. In Rio heb ik geen goed café kunnen vinden om de krant te lezen, maar toen was ik ook nog erg verliefd. Bovendien had ik last van mijn verstandskies.

In januari ben ik voor het eerst in Bilbao geweest. Daar heb ik als eerste in de avond door de stad gestruind op zoek naar een redelijk restaurant. Maar...