Arnon Grunberg lost lezersproblemen op. Deze week: mag een ambtenaar een huwelijk weigeren tussen twee lelijke mensen? En moet ik mijn vrouw vertellen dat ik ben vreemdgegaan?

In uw andere gedaante, als voetnootschrijver in de Volkskrant, nam u het onlangs op voor een Amerikaanse weigerambtenaar (hij/zij weigerde een huwelijk te voltrekken tussen twee mensen van gelijk geslacht). Ik snap daar niets van. Ook niet van uw argument dat vrijheid van meningsuiting belangrijker zou zijn. Ik snap dat een ambtenaar die gewetenloos orders uitvoert ook gevaren met zich meebrengt, maar waar ligt de grens? Mag een ambtenaar een huwelijk tussen een zwarte man en blanke vrouw weigeren? Mag een ambtenaar een huwelijk tussen twee lelijke mensen weigeren? – Ton Los

De dame in kwestie heet Kim Davis en haar juridische strijd gaat door. Ik vond de redenering van de rechter die besloot dat Davis naar de gevangenis moest, waar ze weer uit is, dubieus. Zijn redenering kwam erop neer dat bevelen bevelen...