Arnon Grunberg lost lezersproblemen op. Deze week: ‘Ik geloof er helemaal niets van dat u links bent, u bent hooguit gauche caviar.’

Ik woon in Israël. Ik wil terug naar Nederland, maar weer een links iemand weg helpt mijn vrienden niet. Ik blijf uit solidariteit. Kunt u mij hiervan afpraten? – Anoniem

Ach, in Nederland kunnen ze ook linkse mensen gebruiken. Bovendien geloof ik er helemaal niets van dat u links bent, u bent hooguit gauche caviar. Overwinter in Israël en spendeer de rest van het jaar in Nederland. Richt daar ‘Een Nieuw Joods Geluid’ op. Of ‘Een Verfrissend Joods Geluid’.

Wáárom werden de Twin Towers, Charlie Hebdo en het transport in Madrid en Londen nu écht aangevallen. Ik begrijp antwoorden als ‘om angst aan te jagen’ of ‘om groepen te vervreemden’ wel, maar dat zegt me nog niet waaróm? – Leon, Zoetermeer

Vergeet niet dat op 11 september 2001 het Amerikaanse ministerie van Defensie is aangevallen. Het was vermoedelijk de bedoeling dat...