Arnon Grunberg lost lezersproblemen op.

Ben 76 jaar, tophypotheek wordt geweigerd, inboedelverzekering duurder, leaseauto wordt afgewezen, solliciteren? Ze lachen zich rot. Hoor ik er nog bij, Mensendokter, of moet ik dichter worden? – J. Spaan, Ellewoutsdijk

Mijn moeder zei altijd dat oude mensen worden gediscrimineerd, dat zij ‘wegwerpmensen’ zijn. U kunt bij mij solliciteren, maar ik kan u geen topsalaris bieden en de functieomschrijving ‘huisknecht’ dekt de lading van de meeste werkzaamheden. Ik vind huisknecht meer iets voor een jongen van 17 dan voor een man van 76. Het dilemma van de bank begrijp ik; eerst zijn bankiers veroordeeld omdat ze te makkelijk hypotheken zouden verstrekken en nu doen ze dat niet en is het ook niet goed. Het probleem was overigens niet zozeer het verstrekken van hypotheken aan mensen die te weinig verdienden als wel de handel in die hypotheken. Ik raad u aan een jongere partner te zoeken, uw briefje straalt levenslust uit. Kom naar het...