Fout gezelschap

Een complot tegen de Slavische bloedbroeders

Vorige week was ik uitgenodigd voor het tv-programma Sudite sami, ‘Oordeelt u zelf’. Vijfendertig miljoen kijkers, uitgezonden in elf tijdzones. Het thema was de onafhankelijkheid van Kosovo. Ik wilde niet, want ik wens voor het graf nog een paar leesbare romans te schrijven. ‘Maar u zit daar met bekende Russische schrijvers. Komt u alstublieft!’ Bij de grime in het Ostankino-complex begreep ik dat ik samen met de ‘bekende Russische schrijvers’ – onder wie de eminente Boelgakov-biograaf Sokolov – verzeild was geraakt in verkeerd gezelschap. Vrienden van Europa, maar dan van de artistieke, zeg maar gekke soort.

In ‘Oordeelt u zelf’ moet een team van vier man het een uur lang verbaal opnemen tegen een ander team. In dit geval ging het tussen ons schrijvers en leden van de Servische ambassade, een oud-communistische hoofdredacteur en de Russische onderhandelaar op de Balkan. Ik vertelde dat ik de onafhankelijkheid van Kosovo...