De diabeteslobby

Tomas Vanheste& Maurits Martijn
Infographic: Frédérik Ruys
Het aantal voorschriften van nieuwe diabetesmiddelen door huisartsen stijgt explosief, terwijl de voordelen ervan nog niet zijn bewezen. Waarom?

Stel: er komt een nieuwe klasse geneesmiddelen op de markt voor een nare, slepende ziekte. Het heeft er alle schijn van dat de nieuwe medicatie niet effectiever is dan de bestaande middelen. Ook is ze twintig tot veertig keer zo duur. Bovendien kan niet worden uitgesloten dat ze op de lange termijn meer bijwerkingen geeft, zoals schade aan hart en bloedvaten, of dat ze leidt tot overlijden op jongere leeftijd. Slechter, duurder en misschien wel gevaarlijker: redenen te over voor de gezondheidsautoriteiten om huisartsen af te raden het spul voor te schrijven. Maar daar lijken de artsen zich niets van aan te trekken.

Het aantal voorschriften neemt elk jaar explosief toe. De fabrikanten lopen binnen. Marktonderzoekers voorspellen dat de nieuwe klasse medicijnen binnen enkele jaren de melkkoe van de farmaceutische industrie zullen zijn.

Dit...

Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor
Vrij Nederland
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden van VN.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie