De brieven van Lucia de B.

Malou van Hintum

De Haagse verpleegkundige Lucia de B. werd in juni 2004 veroordeeld tot levenslang en tbs wegens zeven moorden en drie pogingen daartoe. Vrij Nederland kreeg inzage in de brieven die ze vanuit de gevangenis schreef. ‘Nog steeds heb ik het gevoel dat ik in een nachtmerrie zit waar ik maar niet uit kan ontwaken.’

Een ‘engel des doods’, een gruwelzuster, een duivelin, een klassieke psychopaat, iemand die dwangmatig moordde en geobsedeerd is door de dood. Zo werd Lucia de B. tijdens haar procesgang afgeschilderd in de meeste kranten. De Haagse verpleegster zou in verschillende Haagse ziekenhuizen dood en verderf hebben gezaaid. Zou. Want de twijfels over haar veroordeling groeien met de dag. Arts Metta de Noo-Derksen is samen met haar broers Ton (wetenschapsfilosoof) en Bram (socioloog) in de dossiers gedoken en ervan overtuigd geraakt dat De B. onschuldig is (zie Vrij Nederland van vorige week). Ook rechtspsycholoog Hans Crombag plaatst vraagtekens bij de veroordeling. Hij...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie