Wat kenmerkt een goede radiopresentator? Acht vakgenoten over hun metier en elkaar. Tijs van den Brink: “Je kunt het of je kunt het niet”.

Toen Tijs van den Brink (42) in 1996 bij de EO begon, werd hij al direct verslaggever, bij het politieke radioprogramma Wandelgangen. Kort daarna ging hij ook voor televisie werken, bij Twee Vandaag.

‘Een goed interview op de radio verschilt nauwelijks van een tv-interview. Je moet iets meer letten op kleding, op mimiek. Toen ik begon, kwamen er veel reacties op mijn uiterlijk, op mijn kleding en op het brilletje dat ik toen droeg. Nu heb ik op tv lenzen in, en is er een mevrouw die kleding voor me uitkiest. Bij radio speelt dat allemaal geen rol. Al heeft de webcam daar ook volop zijn intrede gedaan.

Presenteren is praten tegen de luisteraar, interviewen is praten met de gast. Ik vind mezelf veel meer een interviewer. Van interviewen word ik echt gelukkig. In feite draait het om goed luisteren en om een goede voorbereiding. Het is heel...