Wat kenmerkt een goede neurochirurg? 
Zes vakbroeders over hun metier en elkaar. 
En: een interview met ‘de beste in zijn vak’.

Peter Vandertop (VUmc en AMC) werkt sinds 1990 als neurochirurg.

Hij heeft een prachtig vak, vindt Vandertop (54). Al is het wel een metier dat volledig beslag op iemand legt. ‘Ik ben zeker twaalf uur per dag met mijn werk bezig. Een groot deel van ons werk komt neer op het bedenken van een strategie. Als ik maandag een operatie aan een hersenstamtumor heb, dan ben ik daar de dagen daarvoor in gedachten al mee bezig. Ik ben iemand die in het weekend graag in de keuken staat. Ook tijdens het koken denk ik er voortdurend over na: hoe ga ik die tumor aanpakken? En dan nog komt het tijdens de operatie vaak aan op improviseren. In de operatiekamer worden neurochirurgen verguisd omdat we zo vaak uren uitlopen.

‘Ik ben zelf geen held bij de dokter’

Wat mooi is aan ons vak is het hoge tempo van de ontwikkeling van de techniek. We kunnen nu al...