Wat kenmerkt een goede radiopresentator? Acht vakgenoten over hun metier en elkaar. Mieke van der Weij: ‘Ik vraag alles wat ik wil’.

Toen Mieke van der Weij (59) begin jaren tachtig Nederlands studeerde, bekroop haar op de fiets door Amsterdam soms een raar gevoel.

‘Dan was ik op weg naar de UB en dacht ik: ik begraaf me de hele dag in de late Middeleeuwen terwijl ik door een stad rijd waar van alles aan de hand is. Dáár wilde ik iets mee doen. Noem het een ontwakend journalistiek bewustzijn.

Radio is niet wezenlijk anders dan televisie. Alleen is de omgeving veel meer ontspannen. Die ontspanning leidt vaak tot betere gesprekken. Gasten zijn niet zo bezig met hun uiterlijk. Bij televisie gaan ze eerst in de schmink. Waarmee je dus eigenlijk zegt: “U bent niet goed genoeg zoals u bent.” Soms kan de ontspanning bij radio wel doorslaan. ’s Nachts bij Casa Luna wordt het in het tweede uur – als luisteraars mogen bellen – soms wel een beetje leuterkousen. Dan kan het...