Wat kenmerkt een goede radiopresentator? Acht vakgenoten over hun metier en elkaar. Klaas Drupsteen: “Contact maken is essentieel”.

Klaas Drupsteen (45) studeerde in 1988 aan de School voor de Journalistiek af op een radioprogramma over God.

‘Ik interviewde allerlei mensen, van Freek de Jonge tot Nel Benschop. Prachtig om te doen.’ Zijn sollicitatiebrief aan de NCRV bestond maar uit één regel: ‘Naar aanleiding van uw advertentie solliciteer ik hierbij naar de functie.’ ‘Ik lag al op de stapel “afvoeren”, maar omdat ik net een redelijk testje bij Radio 3 had gedaan mocht ik toch langskomen. En ze namen me aan.’

Drupsteen ging bij de NCRV zowel radio als televisie maken. ‘Radio is minder gespannen dan televisie. Je kunt er wat makkelijker bijzitten. Mijn motoriek is niet zo geweldig. Daar heb je bij radio geen last van. De sfeer bij radio is heel anders. Het is kleinschalig, dicht bij elkaar. Bij Casa Luna zitten we op een schommelstoeltje bij een nep-haardvuurtje. Hoe meer je...