Wat kenmerkt een goede radiopresentator? Acht vakgenoten over hun metier en elkaar. Jurgen van den Berg: “Radiomensen zijn toch anders dan televisiemensen.”

Jurgen van den Berg (47) begon zijn radiocarrière in 1987 bij Radio Noord. Maar hij was al veel eerder met radio bezig. ‘Vanaf mijn zevende speelde ik radiootje op mijn kamer.’

Toen hij op zijn zeventiende bij een deejaywedstrijd een auto won, ruilde hij die in om van het geld een studiootje te bouwen. ‘Je hebt dat liedje over Australiërs die elkaar overal ter wereld herkennen. Dat geldt ook voor radiofreaks als ik. Rob Stenders, Felix Meurders, Giel Beelen: allemaal zijn ze begonnen met bandjes op hun slaapkamer. Dat oergevoel heb ik nog steeds: onder de douche verslag doen van een wieleretappe.

Ik heb altijd veel naar anderen geluisterd: naar Frits Spits, Felix Meurders en Leo van der Goot. Die mensen hoorden bij mijn leven. En later naar mensen als Kees Sorgdrager en Rob Trip. Bij Trip vond ik het zo mooi dat hij zowel...