Wat kenmerkt een goede radiopresentator? Acht vakgenoten over hun metier en elkaar. Harmke Pijpers: “Lage stemmen zijn absoluut uit.”

Harmke Pijpers (66) begon haar omroeploopbaan in 1968 bij de NRU, werkte daarna meer dan twintig jaar bij de VPRO en presenteert sinds 2007 programma’s bij BNR.

‘Toen ik net begon, dacht ik: wat leuk dat ik nu bij het decor van het dagelijks leven van veel mensen hoor. Je weet dat je het tegen de stofzuiger opneemt, maar je komt wel in die kamers binnen.’

Pijpers wordt regelmatig herkend aan haar stem. In het begin had ze nog een opvallend hoog geluid. ‘Die stem is nu veel lager. Met de leeftijd zakt alles. Lage stemmen zijn absoluut uit, ook in de reclame. Het gaat om jong en fris.’ Terwijl mensen vaak totaal niet op hun stem lijken, merkte Pijpers als ze bij de VPRO her en der een studio in loerde. ‘Hoorde je een bekende stem, keek je door dat patrijspoortje en pats, weer een illusie aan diggelen. Ik riep bij de VPRO door mijn stem...