Interview

1. Geef niet om geld

‘Ik heb altijd kunnen rondkomen van minder dan het minimumloon. Waarom zou je meer willen hebben? Ik heb alles wat ik wil. Spullen hoeven niet veel geld te kosten om mooi te zijn of goed te functioneren. Ik hoef niet de allernieuwste televisie en ik heb genoeg aan één platen- en cd-speler in huis. Toen ik studeerde, leefde ik van vierhonderd gulden per maand en was ik blij dat we gratis bier kregen bij onze optredens. Dat we onszelf op den duur een basisinkomen konden geven, was meer een gelukkige omstandigheid dan een doel. Ik heb de band nooit als werk gezien.’

2. Doe alles zelf

‘Het begon in Amsterdam, de punk begon net en wij gingen naar alle bandjes en dachten: dat willen wij ook. In 1979 richtten we The Ex op. We konden helemaal niet spelen, maar het publiek stond ervoor open en wij wilden beter worden. Toen we een plaat uitbrachten, gingen we dat natuurlijk niet via de reguliere kanalen doen. Platenmaatschappijen waren stom, alles wat op de...