Interview

1. Wees bewust van vergankelijkheid

‘Het afgelopen jaar zijn twee mensen overleden die me heel dierbaar waren. Mijn opa overleefde het zestigjarige huwelijksfeest van hem en mijn oma niet. En een goede vriend van mij, filmmaker Abdi Ismael Jama, was wekenlang vermist voordat hij werd gevonden in de gracht – daar was hij ’s nachts na het uitgaan in gevallen. Die periode van onzekerheid was verschrikkelijk. Het heeft me aan het denken gezet, ik ben me veel meer bewust van de vergankelijkheid en de ervaring dat alles in constante beweging is en onderhevig aan verandering.’

2. Bewaar ruimte voor stilte

‘Sinds een aantal maanden woon ik in Berlijn. De eerste tijd had ik geen televisie, internet of telefoon. De tijd tikt dan anders, vooral de avonden zijn langer. Dat heb ik ook in Mongolië ervaren, tijdens het filmen van The Story Of The Weeping Camel waarbij ik regieassistentie deed. Als ik ’s avonds de tent uitliep om te plassen, de steppe op, hoorde ik alleen de wind en...