1. Als je valt, maak er wat van?’Van je gebrek kun je maar beter het beste zien te maken. Als er bij mij iets misgaat, ik struikel, of verspreek me op televisie, zal ik het nooit proberen te verhullen. Ik gebruik het juist, maak er mijn charme van. Misschien kan ik daardoor ook slecht overweg met mensen die zichzelf heel serieus nemen, de Koot & Bie-typetjes zonder zelfspot. Je kun zoveel lol hebben om jezelf! Ik kan ook heel erg de slappe lach krijgen als er iets ergs gebeurt. Vooral met mijn jongste zus, als ik haar dan aankijk, doe ik het al in mijn broek. Dat is ook van de zenuwen natuurlijk, het lachen om niet te hoeven huilen, maar het maakt het leven draaglijk. De balletdanseres Sonia Gaskell zei het altijd tegen haar ballerina’s, met zwaar Russisch accent: “Meisjes, als je valt, altijd wat van maken.” Het mooie is dat je zo de angst verliest om fouten te maken.’

2. Vergeving is het beste wapen

‘Mijn moeder had een lichtheid van leven, terwijl ze een groot deel van haar...